Accountantsverklaring als deel van de jaarrekening

 
Verslag van de commissaris

Grote ondernemingen (zie criteria hierboven) zijn verplicht om een commissaris aan te stellen.

De commissaris (ook “revisor of “auditor” genoemd) onderzoekt de jaarrekening, en kijkt na of deze jaarrekening een waarheidsgetrouw beeld weergeeft. Hij schrijft zijn conclusies neer in het commissarisverslag. Dit verslag moet samen met de jaarrekening worden neergelegd en gepubliceerd. Het rapport geeft in feite een extra zekerheid voor de lezer van de jaarrekening, dat de informatie die werd opgenomen in deze jaarrekening correct is.

Uiteraard dient de commissaris zijn verslag op te stellen in volledige onafhankelijkheid. Het is dan ook verboden voor een commissaris om de jaarrekening op te stellen voor een vennootschap, waarvan hij commissaris is. Dit zou immers betekenen dat de commissaris zijn eigen werk zou controleren. Daarom komt het vaak voor bij grote bedrijven, dat ze een accountant aanspreken om de jaarrekening op te stellen. Het is namelijk niet toegelaten voor de commissaris om dit te doen, en de eigen boekhoudafdeling heeft niet steeds de nodige software en knowhow om dit te doen. Het opstellen van de jaarrekening en bijbehorende vergaderstukken is immers een taak die slechts één keer per boekjaar voorkomt. Daarom is het dikwijls efficiënter om deze taak uit te besteden aan een accountant.

<< Terug naar informatie over de jaarrekening

Het verslag van de commisaris

Het Verslag van de comissaris staat ook bekend als accountantsverklaring, en werd vroeger Verslag van de revisor genoemd.

 

Bent u op zoek naar een accountant of boekhouder om u boekhouding te helpen beheren?
Bijvoorbeeld het neerleggen van een jaarrekening of een balans is niet eenvoudig, een boekhouder doet dit zo voor u!
Aarzel niet om contact met het BIBF (Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten) op te nemen via www.ipcf.be.

Home | De jaarrekening | Wetgeving jaarrekening | Diensten | Informatieaanvraag | Sitemap | Contact